Slava Ukraini!

Det utenkelige har skjedd. Krig i Europa. Et suverent europeisk land invaderes. Av vårt naboland. Rett foran våre øyne.

Olav Bjerke Soldal
5 min readAug 26, 2022
Ukrainerne markerte nylig sin 31-årsdag som uavhengige.

6 måneder har gått siden Putin og russiske soldater gikk inn i Ukraina og startet Europas første fullskala aggresjonskrig siden 1939. Etter et halvt år med ufattelige tap, ødeleggelse, men også mot fra ukrainernes side, må vi minne oss selv på hva som står på spill og hvordan vi kan avhjelpe situasjonen. Det viktigste vi kan gjøre er å ikke ignorere, overse eller glemme de daglige konsekvensene krigen har. Jeg har selv tatt for lett på dette over sommeren og dette er min måte å tvinge frem mer selvransakelse, for min egen del og fra vårt snevre perspektiv her i Norge.

Helt siden min egen ‘politiske vekkelse’ for vel 6 år siden, har en av mine viktigste mål vært å få flere til å se, bry seg og engasjere seg i verden rundt seg. Jeg har en grunnleggende tro på at dersom en kritisk masse av ‘vanlige folk’ bryr og engasjerer seg i viktige samfunnsspørsmål, så vil verdens gang gå i en frederligere og mer forsonlig rytme. Nå er det viktigere enn noen gang at fredselskende mennesker, over hele verden, står opp for det vi tror på: mer demokrati, mer samhold, mer nestekjærlighet.

Om det kan være ett lyspunkt fra denne situasjonen, så må det være at det kan virke som en kalddusj, og vekke opp samfunnsengasjementet etter den covid-påtvungne dvalen de siste 2 årene. Selv merker jeg tydelig at lockdown og sosial avstand har lagt en stor demper på mitt eget samfunnsengasjement. Sosial distansering kan også virke å være en hovedfaktorene bak at Putin selv er i et særlig harnisk, kynisk hjørne.

Når vi nå går inn i andre halvår med krig må vi reflektere over:

Mens vi betaler i høyere strøm- og matvarepriser, betaler ukrainere med blod

Minst 13000 sivile ukrainere er døde og over 7000 er sårede siden krigens utbrudd (tallet er sannsynligvis høyere, men dette er FNs offisielle tall). I spørreundersøkelser svarer vel 13% av de spurte har mistet nære venner eller familie som følge av krigen. 9% rapporterer om skader og ødeleggelser på sine hjem

Vi må ikke bli så navlebeskuende at våre regninger og strømutgifter overskygger de virkelige kostnadene ved denne krigen; tapte liv og tapte livsmuligheter!

Kraftproteksjonisme og strømknapphet

Vi må innse at en av Putins taktikker og våpen er å strupe Europas kraftmarked, med den hensikt å skape splid og splittelse. Alt for lenge har Europas ledere lent seg, energipolitisk, på billig, russisk gass og ikke innsett trusselen ved en for stor avhengighet. Norge, med vår store eksport av gass, har aktivt oppfordret til denne avhengigheten, og må også ta vår del av ansvaret.

Når Russland nå struper tilførselen (bl.a. ved å stenge Nord Stream 1-ledningen) så vil det naturlig nok bli økt knapphet — og høyere priser. Vi må derfor ta inn over oss at det kan bli en reell strømknapphet for vinteren som kommer. Tyskerne forbereder seg på å senke termostaten i alle offentlige bygg. Noen sør-europeiske land setter en maksgrense på hvor lenge ventilasjonsanlegg kan stå på av gangen.

I solidaritet er det minste Norge kan gjøre å redusere vårt eget strømforbruk og bidra til strømforsyning gjennom de (få) utenlandskablene vi allerede har. Dette betyr en høyere strømpris for hver av oss, men dette er, igjen i det større bildet, en liten pris å betale i forhold til våre europeiske naboer — og som nevnt ukrainske tapte liv.

Europeisk samhold er vårt sterkeste våpen

Det samholdet som er møysommelig oppbygd gjennom det siste halve århundret i Europa er et felles gode vi virkelig får føle effekten av nå. Men samholdet kan ikke tas for gitt. Å bidra til at EU holder sammen og å følge opp de felles enighetene som kommer ut av kommisjonen er derfor det minste vi kan gjøre. Å bidra til økt splittelse og ‘beggar-thy-neighbor’ politikk som et eksportforbud ville være er det motsatte av dette.

Ukrainernes og modige russeres motstandskamp er også vår kamp

Putin og hans ideologer, deriblant ultranasjonalisten Aleksander Dugin, demonstrerer en form for imperialisme vi trodde tilhørte historiens skraphaug. Det kan ikke understrekes nok hvor diametralsk annerledes, og på kollisjonskurs med våre verdier, denne ideologien er. Den amerikanske historikeren Timothy Snyder har i boken “The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America” godt dokumentert opphavet og byggestenene bak denne ideologien, og sporer den bl.a. tilbake til den russiske fascist-filosofen Ivan Ilyin. Denne religiøst begrunnede nasjonalismen og imperialismen, som mange menger Putin henter inspirasjon fra, slår fast at det er Russlands gudepålagte oppgave å styre over hele Eurasia, og ikke før Russland dominerer over hele verden vil verden være ‘ren’.

Det er nettopp denne ideologien ukrainerne nå står på frontlinjen for å bekjempe. Dersom Ukraina taper, territorielt og politisk, vil ikke Putins ekspansjonistiske motiver stoppe der. Den eksistensiell angsten flere av våre naboland i øst nå føler på vil da være fullt berettiget. Og med Putin som enehersker i Russland vil det med all sannsynlig ikke stoppe der.

Det finnes en liten, men betydelig russisk motstandsbevegelse. Denne siden, til minne for den avdøde russiske opposisjonspolitikeren, Borits Nemtsov, eksemplifiserer dette: https://nemtsovfund.org/en/. Her har de også flere støtteaksjoner og prosjekter, vi som nordmenn burde støtte opp om. Vi må huske hvor vanskelig det er å være russer og stå opp mot Putins regime. Her må vi vise at de har støtte i sin kamp for et fredelig, demokratisk Russland. Det er en langsiktig kamp, men den er i høyeste grad i vår egen interesse. Jeg anbefaler for øvrig alle å høre denne utmerkede podcast-serien ‘Another Russia’, som gir et historisk blikk på hvilket annet Russland som kunne vært: https://crooked.com/podcast-series/another-russia/

Det ukrainske folk er fortsatt i en desperat nød og trenger økonomisk støtte. Her er hva du kan gjøre:

o Send hjelp der det kan hjelpe Ukrainere ‘on the ground’ mest. Denne støttesiden på Facebook har en lang og oppdatert liste over prosjekter og tiltak man kan støtte: https://www.facebook.com/norwayswantstohelp

o Vurder evt. å gi til min venninne Annemaries innsamlingsaksjon, hvor pengene går direkte til hennes familiemedlemmer sine hjelpeaksjoner på gatene i Ukraina: https://lydia-app.com/collect/support-for-ukraine2022/de. De oppdaterer en instagram-konto hvor man kan følge hjelpearbeidet: https://www.instagram.com/supportforukrainians2022/

--

--

Olav Bjerke Soldal
Olav Bjerke Soldal

Written by Olav Bjerke Soldal

Research fellow at BI Norwegian Business School and passionate world citizen.

No responses yet